Galerie Beeldkracht, Scheemda, homepage. Kunstgalerie voor hedendaagse Schilderkunst en Beeldhouwkunst.

Galerie Beeldkracht zoeken:

 

 
Pagina:

Nederlandstalige homepage Galerie Beeldkracht
Galerie Beeldkracht in de provincie Groningen
Overzicht Kunstenaars Galerie Beeldkracht
Waar bevindt zich Galerie Beeldkracht?
Contactpagina met vragenformulier

Sjaak Smetsers bij Galerie Beeldkracht - Meer beeldhouwers - biografieën
 

Galerie Beeldkracht en Sjaak Smetsers
 
Bij Galerie Beeldkracht kunt u het hele jaar door terecht voor de bronzen beelden en hangende glasobjecten van Sjaak Smetsers. Galerie Beeldkracht is sinds 2003, officieel de vertegenwoordiger van de kunstenaar in Noord Nederland. Hij exposeerde bij Galerie Beeldkracht in 2007 en in datzelfde jaar bij Galerie Beeldkracht in de stand op kunstbeurs Art Laren.

In het najaar van 2008 exposeert Sjaak Smetsers opnieuw bij Galerie Beeldkracht, dit keer samen met kunstschilder fotograaf Eric P. Wolkers. Galerie Beeldkracht zal het nieuwste werk van Sjaak Smetsers in 2008 tevens presenteren op de beurzen Wonen & Co in het Martiniplaza te Groningen, en voor de tweede keer in juni 2008 op Art Laren, vervolgens tot slot in september op de Open Art Fair in de jaarbeurs van Utrecht.
 
 
 
Beeldhouwer Sjaak Smetsers


Sjaak Smetsers woont en werkt in Nederland en is sinds ruim tien jaar voor alles Beeldend kunstenaar. Maar hij is ook poëet, vader, pionier, diepzinnig, vogelkenner, eetkok, luchtig, ernstige man, hetero, leesgek, winterslaper, fantast, nadenker, clown, wijndrinker, theaterdier, Francofiel, Spanje liefhebber en 'lentevogel'.

 
Na jarenlang internationaal als projectleider in de koude-industrie gewerkt te hebben, komt er een sabbat jaar welk uitmondt in een periode van inkeer. De zoektocht in zichzelf leidt tot bio-energetica en hij gaat een andere opleiding volgen, als regisseur. Zijn innerlijke drang om volledig in vrijheid en onbevangen bezig te zijn leidt tot het bestaan van het vrije kunstenaarsschap.

Hij ontdekt en bedenkt het 'zijnisme'. Wat ligt in het verleden? Waar is vandaag? Waar is nu? Morgen? Het moment NU. Hij laat alles achter zich en begint op 42 jarige leeftijd met veel plezier en menszijn aan het bijzondere van dit bestaan. Het proces van zijn, de gepasseerde seconde van zojuist mee nemen in het heden, de seconde van de toekomst binnen laten komen. 

Voortvarend en met grote eigenheid dringt Smetsers snel door in de internationale kunstwereld. Zijn beelden en objecten worden geëxposeerd en verkocht in o.a. Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland. Zijn beelden blijken onvergetelijk. Eenmaal gezien betekent nooit meer vergeten. Zijn levensreis brengt beelden voort die ontstaan zijn uit toelating van zijn innerlijke wereld. De grote man laat het kind toe. 

Zijn mens-dier-figuren zitten vol humor en zijn tegelijkertijd ethische geladen. Hoe de mensheid doet en is. Donker en licht brengt hij samen. Goed en kwaad. De basis van het morele fundament. Deze vormt een rode draad door zijn artistiek werk en vinden we steeds weer in zijn werk terug. Het is volgens Smetsers ook de enige manier om “echte” kunst te scheppen.

Sjaak: “Als ik naar een beeld van mij kijk, kijk ik altijd naar een mens, een dier. Mijn beelden hebben twee gezichten. Een gezicht, welk we aan de buitenwereld tonen en “het verborgene” oftewel, onze andere kant. Mijn beelden zijn zielspiegels, we zien ons zelf. Ontluisterd met humor, om het draaglijk te maken”. Die geestkracht maakt zijn beelden aantrekkelijk. De humor van je eigen doen en laten. Menselijke houdingen laten inzien. Juist de glimlach die hij met zijn beelden uitlokt zou je als relativerend kunnen opmerken, om tegelijkertijd in te zien dat deze spiegel ook pijnlijk en ernstig kan zijn. Of zoals de kunstenaar het zelf noemt: Het moment nu. Het proces van zijn; Het 'Zijnisme'.



Sjaak Smetsers en de ontmoeting met koningin Beatrix - 26 augustus 2005

Op woensdag 24 augustus bracht Sjaak een bezoek aan koningin Beatrix in Den Haag. Dit in het kader van een tentoonstelling waar 12 internationale beeldhouwers aan deelnamen. Koningin Beatrix mocht een keuze uit deze 12 beelden maken, als geschenk voor haar 25 jarig jubileum. 
Nadat de koningin de betreffende beelden op het sjieke Noordeinde in Den haag had bekeken, volgde er nog een bijeenkomst in een prachtige binnentuin op het Noordeinde. Tot twee keer toe was er een onderonsje tussen de koningin en Sjaak en voerden ze gesprekken over zijn kunst en hun gedeelde liefde voor de kunst in het algemeen. Beatrix was van haar zijde uit vooral geïnteresseerd in de techniek van het verwerken en verlijmen van het glas. Ook vond ze de combinatie van twee verschilllende materialen zoals brons en glas heel bijzonder. Verder merkte ze op dat dit door niet veel kunstenaars wordt gedaan. Ook heeft Sjaak haar nog een gedichtenbundel aangeboden, welke ze met veel plezier in ontvangst nam. Het beeld wat door Sjaak werd geselecteerd voor deelname droeg als titel: 'Gesprek met God'

Bij het beeld behoorde een tekst:


De beelden van Sjaak Smetsers lijken fantasiefiguren met een vereniging van menselijke en dierlijke kenmerken. Humor, fantasie, een droombeeld, weg van realiteit en waan van de dag. Een ontluistering, ware het niet dat de dubbele gezichten in de beelden staan voor symbolen van goed en kwaad, goddelijk en duivels. Een ethische geladenheid, zoals de voortdurende menselijke zoektocht tussen donker en licht.
Een moreel fundament van het menselijke bestaan, samengebracht in één beeld. 
Als een zielsspiegel overgoten met humor, om zowel het goede als het kwade een plek te kunnen geven.Dat is de zeggingskracht in de beeldentaal van deze Limburgse kunstenaar, een energie die als een rechte lijn door zijn werk loopt.

Dit beeld met als titel: 'Gesprek met god', geeft overduidelijk weer, dat de innerlijke belevingswereld van deze kunstenaar een wereld is van ongebondenheid en vrijheid.
Echter wel in harmonie met zijn uiterlijke wereld, de wereld om hem heen.
Misschien zegt dat wel alles over een gesprek met god...
 
 
 

Exposities Sjaak Smetsers, een selectie uit de periode 2000 tm 2004
 

2004 Artfair Art Innsbruck Innsbruck / Oostenrijk
Holland Art Fair (HAF) Den Haag
Galerie de Muelenaere Oostduinkerke / België
Artfair Art Twente  Hengelo
Galerie Tracé Maastricht
Bogaard art Helmond
Galerie van de Vlist fine art Leiden
2003 Galerie Chramai Anduze / Frankrijk
Galerie E-Clips Nijmegen
Galerie van de Vlist fine art Leiden
Artfair Art Twente  Hengelo
Galerie Brunstingerhof Beilen
Holland Art Fair (HAF) Den Haag
Artfair Art Innsbruck Innsbruck / Oostenrijk
Galerie Tracé Maastricht
2002 Galerie Yorash Valkenburg
Glas galerie CCAA Köln / Duitsland
Artfair Line Art Gent Gent / België
Holland Art Fair (HAF) Den Haag
The Gallery Helden Panningen
Glas in Historisch licht Horn
Artfair Art Vienna Wenen / Oostenrijk
Galerie van de Vlist fine art Leiden
Galerie De kliuw Heeze
2001 Kunst-Ahoy Rotterdam
Galerie Bon-ton Helmond
Galerie de Muelenaere  Oostduinkerke / België
Sculpture link Knokke Knokke / België
Galerie van de Vlist fine art Leiden
Galerie de Vlierhove Blaricum
2000 Galerie Brunstingerhof Beilen
Galerie De kliuw Heeze
Glas in historisch licht Horn
Glasbeurs glasmuseum Hoogeveen
Galerie Molenhof Weert
New Art Barcelona Barcelona / Spanje
Galerie Pieters Knokke / België
 
De beelden van Sjaak Smetsers
hebben iets luchtigs, iets grappigs, iets aandoenlijks. Zijn 'koppoters' hebben een hoog 'aaibaarheidsgehalte' en hebben allemaal een eigen karakter. In die zin zijn het personificaties van menselijke eigenschappen en types. Sjaak Smetsers vergelijkt ze zelf dan ook wel eens met fabeldieren. 

Galerie Beeldkracht vertegenwoordigt meer kunstenaars die het dier als personificatie van menselijke deugden centraal hebben gesteld in hun kunstwerken. Dit gaat in veel geval met humor gepaard, bekijk ook eens het werk van onderstaande kunstenaars:

Naar het begin van deze pagina/Back to top

Update:
03-06-2008

© Galerie Beeldkracht, Scheemda 2008








- einde pagina -